Tapahtuma

Historia

Helsinki-Tallinna Race on Suomen suurin avomerikilpailu, joka syntyi vuonna 1993. Kisan nimi oli aluksi parin vuoden ajan ”Takaa-ajo Tallinnaan”, mikä kertoo kilpailun alkuperäisen luonteen.

Ensimmäiseen kisaan ilmestyi 42 venettä, seuraavana 97. Nopeasti määrä kasvoi nykyiseen noin 160-180 veneeseen. Ennätys on 201 ilmoittautunutta ja siitä 198 lähtenyttä.

Kilpailu tapahtuu yöllä perjantaista lauantaihin, pääosin LYS takaa-ajolähtönä, mutta myös ORC Club ja IRC tasoituksin. Yrityksiä varten on oma vuonna 2006 perustettu luokka Business LYS.

Rata on vuosien varrella hieman vaihdellut Helsingin päässä, mutta kisan nopein aika on 100-jalkaisella Cap Geminillä, 4h 6min 30sek. Kilpailun Hall Of Fame sivulla on esitetty eri luokkien voittajat kautta aikain.

Kilpailun suosio perustuu yöllä kilpailemisen lisäksi Piritan iltajuhlaan ja muiden purjehtijoiden tapaamiseen. Monelle perhemiehistölle kilpailu on tarjonnut ensimmäisen kokemuksen todellisesta avomeripurjehduksesta pimeällä.

Osallistumismaksuista suoritettava tuki Tallinnan Lastensairaalalle on luonut tapahtumalle positiivisen peruslatauksen. Yritysluokkien osallistumismaksuista kertyy suurin osa lahjoituksista.  Lahjoituksista on kilpailun historian aikana kertynyt jo reilusti yli 100 000 euroa.

Tärkeää on ollut monipuolinen näkyvyys ja julkisuus, kilpailun oma logo, lehtijutut, filmit ja uutispätkät televisiossa ja tietysti omat nettisivut. Kilpailun tietotekniikka on kehittynyt erityisesti kymmenen viime vuoden aikana. Ilmoittautuminen on pyritty pitkälle automatisoimaan, vaikka kilpailijakohtaista tukea on edelleen pakko antaa aika paljon.

Nettipohjaisen järjestelmän kilpailutietokanta syötetään juuri ennen kisaa PC-pohjaiseen sovellukseen joka pyrkii pitkälle automatisoimaan itse kilpailun. Näillä ponnistuksilla on ollut suuri merkitys kisan onnistumiselle.

Kilpailjoista ja yhteistyökumppaneista huolehditaan postittamalla julkaisuja – kutsu keväällä ja tulokset syksyllä, muuta materiaalia kipparikokouksessa. Kilpailulla on aina ollut mukana tukijoita, yrityksiä ja yhteisöjä.  Vuonna 2010 toiminnan taso nousi, kun pääyhteistyökumppaniksi ryhtyi Mandatum Life: purjehdus sai nimen Mandatum Life Helsinki-Tallinna Race.

Helsinki Tallinna Race päätettiin uudistaa vuonna 2016. Silloin alkoi kilpailun vähittäinen uudistaminen entistä avoimemmaksi sekä kilpailijoille että suurelle yleisölle. Vuonna 2017 mukaan lähti yhä enenevässä määrin Naispurjehtijat, jotka ovat tuoneet oman panostuksensa kilpailun kehittämiseen varmistaen, että vapaaehtoisia riittää eri tehtäviin. Kilpailun johtoryhmä haluaa varmistaa, että sillä on käytössään monipuolinen osaaminen, jonka uudet kumppanuudet tuovat tullessaan.

Kilpailun järjestäminen vapaaehtoisin voimin on haasteellista, mutta tähän on vastattu sekä organisatorisin, että logistisin järjesteltyin. Helsingin Kaupungin tuella avattiin lähtösatama ja tapahtuma Kauppatorin tuntumaan Eteläsatamaan. HTR:stä on pyritty tekemään entistä enemmän pääkaupunkiseudun purjeveneyhteisön yhteinen tapahtuma. Uudet kumppanuudet ovatkin tuoneet sekä lisää resursseja että mahdollisuuksia kilpailun ohjelmaan kuten molemmat satamatapahtumat Helsinki ja siirtyminen Haven Kakumäkeen. Koivusaaren Pursiseura toimii edelleenkin kilpailun pääpromoottorina, mutta kumppanimme ottavat kantaakseen yhä merkittävämmän osan.

Uuden IT tekniikan hyödyntäminen laajassa kilpailutapahtumassa on myöskin viime vuosien kehitystä. Kilpailusta tulee tehdä mobiilisti yhteensopiva sekä kilpailijoiden että järjestäjien sekä yleisön kannalta. Kaikkiin näihin osiin satsataan jatkuvasti vuosi kerrallaan. Uusi tekniikka tekee osallistumisesta entistä nautittavampaa ja vapauttaa ajatukset entistä enemmän itse veneilyn maailmaan.

Kuitenkin tärkein on aina ollut vapaaehtoisten panos. Organisaatiossa on ollut noin 30-50 henkeä töissä yli 70 eri tehtävässä. Kilpailujohtajan, johtoryhmän ja työryhmien vetäjien vastuu on suuri. Taloudellinen tulos on Kopulle merkittävä.