Tapahtuma

Historia

Helsinki-Tallinna Race on Suomen suurin avomerikilpailu, joka syntyi vuonna 1993. Kisan nimi oli aluksi parin vuoden ajan ”Takaa-ajo Tallinnaan”, mikä kertoo kilpailun alkuperäisen luonteen.

Ensimmäiseen kisaan ilmestyi 42 venettä, seuraavana 97. Nopeasti määrä kasvoi nykyiseen noin 160-180 veneeseen. Ennätys on 201 ilmoittautunutta ja siitä 198 lähtenyttä.

Kilpailu tapahtuu yöllä perjantaista lauantaihin, pääosin LYS takaa-ajolähtönä, mutta myös ORC Club ja IRC tasoituksin. Yrityksiä varten on oma vuonna 2006 perustettu luokka Business LYS.

Rata on vuosien varrella hieman vaihdellut Helsingin päässä, mutta kisan nopein aika on 100-jalkaisella Cap Geminillä, 4h 6min 30sek. Kilpailun Hall Of Fame sivulla on esitetty eri luokkien voittajat kautta aikain.

Kilpailun suosio perustuu yöllä kilpailemisen lisäksi Piritan iltajuhlaan ja muiden purjehtijoiden tapaamiseen. Monelle perhemiehistölle kilpailu on tarjonnut ensimmäisen kokemuksen todellisesta avomeripurjehduksesta pimeällä.

Osallistumismaksuista suoritettava tuki Tallinnan Lastensairaalalle on luonut tapahtumalle positiivisen peruslatauksen. Yritysluokkien osallistumismaksuista kertyy suurin osa lahjoituksista.  Lahjoituksista on kilpailun historian aikana kertynyt jo reilusti yli 100 000 euroa.

Tärkeää on ollut monipuolinen näkyvyys ja julkisuus, kilpailun oma logo, lehtijutut, filmit ja uutispätkät televisiossa ja tietysti omat nettisivut. Kilpailun tietotekniikka on kehittynyt erityisesti kymmenen viime vuoden aikana. Ilmoittautuminen on pyritty pitkälle automatisoimaan, vaikka kilpailijakohtaista tukea on edelleen pakko antaa aika paljon.

Nettipohjaisen järjestelmän kilpailutietokanta syötetään juuri ennen kisaa PC-pohjaiseen sovellukseen joka pyrkii pitkälle automatisoimaan itse kilpailun. Näillä ponnistuksilla on ollut suuri merkitys kisan onnistumiselle.

Kilpailjoista ja yhteistyökumppaneista huolehditaan postittamalla julkaisuja – kutsu keväällä ja tulokset syksyllä, muuta materiaalia kipparikokouksessa. Kilpailulla on aina ollut mukana tukijoita, yrityksiä ja yhteisöjä.  Vuonna 2010 toiminnan taso nousi, kun pääyhteistyökumppaniksi ryhtyi Mandatum Life: purjehdus sai nimen Mandatum Life Helsinki-Tallinna Race.

Kuitenkin tärkein on kopulaisten panos. Organisaatiossa on ollut noin 30-35 henkeä ja eri tehtäviä yli 70. Kilpailun johtajan, johtoryhmän ja työryhmien vetäjien vastuu on suuri. Taloudellinen tulos on Kopulle merkittävä.